poniedziałek, 29 maja 2017

Szparagi w szynce parmeńskiej

SZPARAGI, SZPARAGI, SZPARAGI! W związku z tym, że sezon na nie jest tak krótki, warto wykorzystać go w pełni, w szczególności, że niewiele jest warzyw o tak wielkiej mocy! Dziś mega szybki i prosty przepis na szparagi w szynce parmeńskiej!


  ...ale najpierw kilka ich właściwości:
  • mają zdolność redukowania wolnych rodników
  • chronią przed rozwinięciem chorób serca, krążenia, cukrzycy
  • zawierają glutation, który uważany jest za jeden ze sprzymierzeńców człowieka w prewencji nowotworów (zwłaszcza raka piersi, jelita, kości i płuc)
  • zawierają saponiny, które  mają działanie antynowotworowe 
  • zawierają kwercetynę chroniącą układ krążenia
  • zawarte w nich antyoksydanty chronią przed chorobami takimi jak choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane czy choroba Parkinsona
  • mają działanie moczopędne
  • oczyszczają organizm z toksyn
  • pozwalają pozbyć się zalegającej wody w organizmie 
  • zawierają inulinę- związek stanowiący pożywkę dla dobrych bakterii, które zasiedlają nasze jelita
  • zawierają dużą ilość nierozpuszczalnego błonnika, przez co pomagają spowolnić proces metabolizmu (nie mamy dzięki temu gwałtownych skoków glukozy we krwi)
  •  zapobiegają chorobom serca oraz cukrzycy typu II
  • zawierają chlorofil, który pomaga pozbyć się metali ciężkich i toksyn z organizmu


SĄ NAŁADOWANE WITAMINAMI:
  • Witaminą C
  • Witaminą A
  • Witaminą B
  • Witaminą B2
  • Witaminą B6
  • Witaminą E
  • Witaminą K
  • Kwasem foliowym
ZAWIERAJĄ MINERAŁY:
  • potasu 
  • fosforu 
  • selenu
  • manganu 
  • miedzi 
  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • cynk

UWAGA! Szparagi nie powinny pojawiać się codziennie w naszej diecie, gdyż zawierają związki purynowe i mogą powodować powstawanie kamieni nerkowych. Z tego powodu nie są one polecane dla osób cierpiących na dnę moczanową. Dodatkowo mają wpływ na nasz układ hormonalny, przez co nie powinny być spożywane w dużych ilościach przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.



SKŁADNIKI:

  • szparagi
  • szynka parmeńska
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy

Ułamałam zdrewniałe końcówki. Szparagi owinęłam połową plastra szynki parmeńskiej, posypałam przyprawami i polałam oliwą. Włożyłam do rozgrzanego piekarnika (200°C) na ok 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz