SZPARAGI, SZPARAGI, SZPARAGI! W związku z tym, że sezon na nie jest tak krótki, warto wykorzystać go w pełni, w szczególności, że niewiele jest warzyw o tak wielkiej mocy! Dziś mega szybki i prosty przepis na szparagi w szynce parmeńskiej!
...ale najpierw kilka ich właściwości:
- mają zdolność redukowania wolnych rodników
- chronią przed rozwinięciem chorób serca, krążenia, cukrzycy
- zawierają glutation, który uważany jest za jeden ze sprzymierzeńców człowieka w prewencji nowotworów (zwłaszcza raka piersi, jelita, kości i płuc)
- zawierają saponiny, które mają działanie antynowotworowe
- zawierają kwercetynę chroniącą układ krążenia
- zawarte w nich antyoksydanty chronią przed chorobami takimi jak choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane czy choroba Parkinsona
- mają działanie moczopędne
- oczyszczają organizm z toksyn
- pozwalają pozbyć się zalegającej wody w organizmie
- zawierają inulinę- związek stanowiący pożywkę dla dobrych bakterii, które zasiedlają nasze jelita
- zawierają dużą ilość nierozpuszczalnego błonnika, przez co pomagają spowolnić proces metabolizmu (nie mamy dzięki temu gwałtownych skoków glukozy we krwi)
- zapobiegają chorobom serca oraz cukrzycy typu II
- zawierają chlorofil, który pomaga pozbyć się metali ciężkich i toksyn z organizmu
SĄ NAŁADOWANE WITAMINAMI:
- Witaminą C
- Witaminą A
- Witaminą B
- Witaminą B2
- Witaminą B6
- Witaminą E
- Witaminą K
- Kwasem foliowym
ZAWIERAJĄ MINERAŁY:
- potasu
- fosforu
- selenu
- manganu
- miedzi
- wapń
- żelazo
- magnez
- cynk
UWAGA! Szparagi nie powinny pojawiać się codziennie w naszej diecie, gdyż zawierają związki purynowe i mogą powodować powstawanie kamieni nerkowych. Z tego powodu nie są one polecane dla osób cierpiących na dnę moczanową. Dodatkowo mają wpływ na nasz układ hormonalny, przez co nie powinny być spożywane w dużych ilościach przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
SKŁADNIKI:
- szparagi
- szynka parmeńska
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz