środa, 10 maja 2017

Roladki ze szparagami

Sezon na szparagi rozpoczęty! Jak tu z niego nie skorzystać jeżeli jest aż tak krótki ?! 
Dzisiaj przybywam z roladkami z piersi kurczaka faszerowanych szparagami i szpinakiem! Palce lizać!

Te wspaniałe warzywa zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C i A, a także magnez, potas, sód, żelazo, wapń, kwas foliowy i beta karoten. Dostarczają nam również aminokwasów!
Ponadto zawierają silne związki, łagodzące stany zapalne. SAMO ZDROWIE!



SKŁADNIKI:

  • podwójna pierś z kurczaka (PAMIĘTAJ, staraj się wybierać mięso najlepszego pochodzenia!)
  • 4 plasterki boczku 
  • 8 łodyg szparagów
  • 2 garści szpinaku
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz cayenne, ostra papryka wędzona, świeży czosnek (posiekany lub wyciśnięty
  • łyżeczka smalcu gęsiego
Piersi obtoczyłam w przyprawach i wstawiłam na noc do lodówki. Rano pojedynczą pierś rozkroiłam (nie do końca) i delikatnie rozbiłam. Do środka włożyłam szparagi i garść szpinaku. Owinęłam boczkiem i wstawiłam do naczynia żaroodpornego, do którego włożyłam na spód smalec. 
Piekłam w temperaturze 160°C przez ok 40 min.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz