Sezon na szparagi rozpoczęty! Jak tu z niego nie skorzystać jeżeli jest aż tak krótki ?!
Dzisiaj przybywam z roladkami z piersi kurczaka faszerowanych szparagami i szpinakiem! Palce lizać!
Te wspaniałe warzywa zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C i A, a także magnez, potas, sód, żelazo, wapń, kwas foliowy i beta karoten. Dostarczają nam również aminokwasów!
Ponadto zawierają silne związki, łagodzące stany zapalne. SAMO ZDROWIE!
SKŁADNIKI:
- podwójna pierś z kurczaka (PAMIĘTAJ, staraj się wybierać mięso najlepszego pochodzenia!)
- 4 plasterki boczku
- 8 łodyg szparagów
- 2 garści szpinaku
- przyprawy: sól himalajska, pieprz cayenne, ostra papryka wędzona, świeży czosnek (posiekany lub wyciśnięty
- łyżeczka smalcu gęsiego
Piersi obtoczyłam w przyprawach i wstawiłam na noc do lodówki. Rano pojedynczą pierś rozkroiłam (nie do końca) i delikatnie rozbiłam. Do środka włożyłam szparagi i garść szpinaku. Owinęłam boczkiem i wstawiłam do naczynia żaroodpornego, do którego włożyłam na spód smalec.
Piekłam w temperaturze 160°C przez ok 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz