poniedziałek, 27 marca 2017

SUPERFOODS

Świat ogarnia moda na superfoods, czyli superżywność. Produkty znane od dawna i szeroko dostępne, lecz dopiero teraz doceniane przez naukę.  Są bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty, białko, a także błonnik pokarmowy i wiele innych substancji,  które pomagają w zapobieganiu, jak i w leczeniu wielu chorób. Wiele z produktów superfoods jest spożywana przez nas w domach każdego dnia, lecz dopiero teraz zaczynamy dostrzegać jej korzyści. Żywność ta jest zazwyczaj pochodzenia naturalnego i nie jest przetworzona.




Superfoods to czosnek, cebula, zielone warzywa (np. szpinak, brokuły), jabłka, śliwki, rośliny strączkowe, owoce morza, miód czy jaja. Ale to nie wszystkie z nich, lista jest długa, a wciąż pojawiają się na niej nowe produkty, jednak owoce i warzywa stanowią większą część superproduktów.

Dziś wiele ośrodków naukowych bada stare, ludowe recepty, szukając sposobów na wyleczenie różnych schorzeń, głównie chorób cywilizacyjnych t.j cukrzyca, choroby serca, czy nowotwór. W badaniach wykazano, że niektóre z superfoods mają działanie antyrakowe. Są to produkty zwierające związki czynne, takie jak związki indolowe, fitosterole, izoflawony czy nienasycone kwasy tłuszczowe. 

Superżywność może przynieść nam korzystne efekty tylko wtedy, gdy spożywana jest regularnie. Ważne jest, by spożywać produkty sezonowe, pochodzące z upraw ekologicznych. Niskoprzetworzone produkty żywnościowe pomogą uzupełnić nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania substancje, a także cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.
Pamiętajmy jednak, że nasza dieta nie powinna składać się tylko i wyłącznie z superfood. Nasz organizm potrzebuje również węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Ogromne znaczenie odgrywa również odpowiednie nawodnienie (TUTAJ)!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz