środa, 15 marca 2017

Rosół - mocy Ci doda!

Rosół- najzdrowsza zupa świata, która doda Ci energii!
Bardzo prosty w przygotowaniu, łatwy do przechowywania, możemy go również wykorzystać jako bazę do innych potraw (m.in. zupy, kremy, sosy; ugotowane mięso możesz wykorzystać do potrawki lub na pyszny domowy pasztet)
Kilka korzyści w jednym! I jak tu go nie uwielbiać?! 
W dodatku jest lekarstwem na wiele dolegliwości, a także wspiera nasze zdrowie.




  • uszczelnia jelita- jest lekkostrawny, korzystnie wpływa na błony śluzowe jelit, zawiera składniki utrzymujące prawidłowe funkcjonowanie całego układu pokarmowego
  • dzięki zawartości cysteiny ułatwia usunięcie gęstej wydzieliny z gardła, nosa i płuc
  • działa zbawiennie w chorobach stawów - zawiera minerały w łatwo wchłanialnej postaci (t.j. wapń, magnez, fosfor, krzem, siarkę oraz inne mikroelementy); kości, elementy chrząstek i ścięgien, na których gotujemy rosół są bogate w siarczan chondroityny i glukozoaminy - wspomagające prawidłowe funkcjonowanie stawów
  • zawiera glicynę ułatwiającą zasypianie i zapewniającą dobry sen
  • działa przeciwzapalnie (zawiera aminokwasy t.j glicyna, prolina, arginina)
  • jest lekiem na refluks, zgagę i chorobę wrzodową
  • idealny przy wspomaganiu procesu uzdrawiania przy przeziębieniach, grypie i chorobach wirusowych
  • wspomaga prawidłowe trawienie
  • zawiera kolagen 



Zagotuj ok 3 litrów wody a następnie dodaj:
  • ok 1/2 kg mięsa (drób, cielęcina, wołowina, dziczyzna) 
  • 2 małe grzybki suszone
  • kurkumę
  • tymianek
  • pieprz cayenne
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
Po ok 1 godzinie dodaj:
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • por
  • cebulę (opaloną)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól (do smaku)
  • 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
Gotuj na małym ogniu jeszcze przez ok 1 godzinę.
Rosół możesz pić bez żadnych dodatków lub podawać z kasza jaglaną/ makaronem konjac, a także z warzywami i mięsem :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz