Rosół- najzdrowsza zupa świata, która doda Ci energii!
Bardzo prosty w przygotowaniu, łatwy do przechowywania, możemy go również wykorzystać jako bazę do innych potraw (m.in. zupy, kremy, sosy; ugotowane mięso możesz wykorzystać do potrawki lub na pyszny domowy pasztet)
Kilka korzyści w jednym! I jak tu go nie uwielbiać?!
Bardzo prosty w przygotowaniu, łatwy do przechowywania, możemy go również wykorzystać jako bazę do innych potraw (m.in. zupy, kremy, sosy; ugotowane mięso możesz wykorzystać do potrawki lub na pyszny domowy pasztet)
Kilka korzyści w jednym! I jak tu go nie uwielbiać?!
W dodatku jest lekarstwem na wiele dolegliwości, a także wspiera nasze zdrowie.
- uszczelnia jelita- jest lekkostrawny, korzystnie wpływa na błony śluzowe jelit, zawiera składniki utrzymujące prawidłowe funkcjonowanie całego układu pokarmowego
- dzięki zawartości cysteiny ułatwia usunięcie gęstej wydzieliny z gardła, nosa i płuc
- działa zbawiennie w chorobach stawów - zawiera minerały w łatwo wchłanialnej postaci (t.j. wapń, magnez, fosfor, krzem, siarkę oraz inne mikroelementy); kości, elementy chrząstek i ścięgien, na których gotujemy rosół są bogate w siarczan chondroityny i glukozoaminy - wspomagające prawidłowe funkcjonowanie stawów
- zawiera glicynę ułatwiającą zasypianie i zapewniającą dobry sen
- działa przeciwzapalnie (zawiera aminokwasy t.j glicyna, prolina, arginina)
- jest lekiem na refluks, zgagę i chorobę wrzodową
- idealny przy wspomaganiu procesu uzdrawiania przy przeziębieniach, grypie i chorobach wirusowych
- wspomaga prawidłowe trawienie
- zawiera kolagen
- ok 1/2 kg mięsa (drób, cielęcina, wołowina, dziczyzna)
- 2 małe grzybki suszone
- kurkumę
- tymianek
- pieprz cayenne
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Po ok 1 godzinie dodaj:
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- por
- cebulę (opaloną)
- 2 ząbki czosnku
- sól (do smaku)
- 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
Gotuj na małym ogniu jeszcze przez ok 1 godzinę.
Rosół możesz pić bez żadnych dodatków lub podawać z kasza jaglaną/ makaronem konjac, a także z warzywami i mięsem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz