Rabarbar zawiera mnóstwo witamin, minerałów i związków organicznych! Dzięki nim nasz organizm jest odżywiony i mamy dużo energii! PROSTE
CO ZAWIERA?
- błonnik
- białko
- witamina C
- witamina K
- witaminy z grupy B
- wapń
- potas
- magnez
- mangan
- flawonoidy
- polifenole
- beta-karoten
- luteina
- zeaksantyny
NA CO?
- ułatwia odchudzanie - jest niskokaloryczny (21 kalorii/100g)
- przyspiesza proces metabolizmu
- chroni przed powstawaniem chorób sercowo-naczyniowych
- zapobiega powstawaniu niebezpiecznych chorób- zawiera sporo przeciwutleniacz, przez co niszczone są wolne rodniki
- wspomaga proces trawienia (błonnik)
- jest lekarstwem na zaparcia i problemy z przewodem pokarmowym
- zapobiega problemom żołądkowo-jelitowym t.j. wzdęcia, kolka, gazy
- zapobiega chorobie Alzheimera
- chroni nasz mózg
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
UWAGA! Nie powinniśmy spożywać go codziennie! Rabarbar zawiera duże ilości szczawianów, które wiążą wapń i usuwają go z organizmu. Nadmiar szczawianów także niekorzystnie wpływa na procesy przyswajania niektórych substancji odżywczych.
Na rabarbar powinni uważać mężczyźni! A przynajmniej nie przesadzać z nim. Zawiera substancję podobną do żeńskich hormonów- rapontycynę.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 banany
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki ksylitolu
- 3 łodygi rabarbaru
Rabarbar obrałam i pokroiłam na plasterki. Resztę skłaników zblendowałam na gładką masę, dodałam rabarbar i przelałam do foremki. Włożyłam do rozgrzanego piekarnika (160°C) i piekłam ok 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz