sobota, 6 maja 2017

Ksylitol- leczniczy słodzik

Ksylitol - cukier brzozowy. Ze względu na barwę, konsystencję i smak jest idealnym zastępnikiem zwykłego cukru, a w dodatku posiada szereg właściwości wspierających nasze zdrowie.



Swoim wyglądem i smakiem przypomina sacharozę, jednak jest zupełnie inaczej wchłaniany. Ksylitol - jako wolno przyswajalny węglowodan wchłania się tylko częściowo w jelicie cienkim, a pozostała jego część (50%) rozkładana jest w jelicie grubym podczas procesu fermentacji.
Dodatkowo jest niskokaloryczny i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG: 7) - wskaźnik, który informuje o tym, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Jest szczególnie polecany diabetykom ze względu na to, że metabolizowany jest przy bardzo niskim udziale insuliny. 


Oto kilka innych zalet wynikających ze stosowania ksylitolu:

  • stabilizuje poziom insuliny i glukozy
  • wykazuje działanie wirusobójcze, grzybobójcze, przeciwdrożdżycowe 
  • podnosi odporność
  • korzystnie wpływa na dziąsła i zęby
  • działa przeciwpróchniczo
  • niweluje nieświeży oddech 
  • ogranicza rozwój niektórych szkodliwych bakterii
  • przeciwdziała rozwojowi Candida albicans oraz Helicobacter pylori
  • obniża ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego
  • redukuje wrzody 
  • odgrywa rolę w procesie mineralizacji kości.


W żadnych dotychczasowych badaniach nie stwierdzono toksycznego wpływu ksylitolu na organizm człowieka. Powinny go jednak unikać osoby będące na protokole Foodmap, a także Ci z chorobami nerek.

Należy uważać, gdyż spożycie zbyt dużej ilości ksylitolu "na raz" (w szczególności na początku stosowania) może powodować negatywne efekty ze strony układu pokarmowego (m.in. biegunki, wzdęcia, wymioty, niestrawności, bóle brzucha). Najlepiej jest go wprowadzać stopniowo do swojej diety, zaczynając od małych ilości i obserwując swój organizm.

W sklepach możemy znaleźć dwa rodzaje ksylitolu - fiński i chiński. Ksylitol chiński nie jest "podróbką", jednak nie polecam go ze względu na to, że jest produkowany poprzez proces fermentacji łuszczyn kukurydzy, która jest genetycznie modyfikowana.



Ksylitol,ze względu na swój smak, jest idealnym zamiennikiem zwykłego cukru, jego wadą jest jednak wysoka cena, która niektórych odstrasza. Powinniśmy jednak pamiętać, że profilaktyka oparta na stosowaniu ksylitolu jest  bardzo efektywna. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz